Programın Süresi ve Öğrenci Yerleştirmesi Nasıl Yapılır?

12.09.2024 56

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ YABANCI DİL ROGRAMI SÜRESİ NEDİR?

 

İmam hatip ortaokullarında uygulanacak yoğunlaştırılmış yabancı dil programının süresi 3(üç) eğitim yılını kapsar. 5.sınıf düzeyinde başlar ve 8.sınıf düzeyine kadar devam eder. İsteğe bağlı olarak okullar 8.sınıf düzeyinde de programa devam edebilirler. Okullarda program tüm okulda uygulanabileceği gibi sadece belirli sınıflarda da uygulanabilir. Yoğunlaştırılmış yabancı dil programı birbiriyle bağlantılı üç yıllık bir planlama olduğu için programa ara sınıftan giriş yapılması uygun değildir. Programa dahil olan sınıflarda değişiklik yapılmaz. 

 

 

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ YABANCI DİL PROGRAMINA ÖĞRENCİ YERLEŞTİRMESİ NASIL YAPILIR?

 

Okullarda yapılacak yoğunlaştırılmış yabancı dil programına öğrenciler velilerin isteğine bağlı olarak ilkokul not ortalamalarına göre yerleştirilirler. Hafızlık programı uygulayan ve proje kapsamındaki anadolu imam hatip bünyesindeki imam hatip ortaokullarımız yerelde kendi akademik sınavlarını yaparak öğrenci seçimi yapabilirler. Yapılacak akademik sınavda yabancı dil sorularının yanı sıra diğer derslerden de sorular hazırlanmalıdır. Ayrıca bu sınav için yerel olarak il, ilçe milli eğitimi müdürlükleri ve kaymakamlık oluru alınması gerekmektedir.

 

OKUL BÜNYESİNDE SİSTEM NASIL UYGULANIR?


Her kurum kendi bünyesinde yabancı dil çalışmalarını değerlendirip şartlarının uygun olması halinde Genel Müdürlüğümüze resmi başvurusunu yapar. Başvuru sonrası yapılan değerlendirmeler sonucunda program 4 uygulamasına kabul edilen okullar kendi bünyelerinde program takibi için yabancı dil zümresinden bir koordinatör öğretmen belirler. Okul idaresi ve zümre iş birliği ile eğitim yılı başında her kurum kendi yıllık eylem planını belirler ve bilgi takip sistemi üzerindeki ilgili alana kayıt eder. Yıllık eylem planları yıl sonunda Genel Müdürlük tarafından yapılacak okul değerlendirmeleri için önemli bir evraktır. Yıl içindeki okulun yaptığı çalışmalar bu formdaki beyanlara dayalı olarak takibe alınır. Yabancı dil zümre öğretmenleri her eğitim yılı başında ders planlamasını iş birliği içinde yaparlar. Her sınıf düzeyi için zorunlu ders ve seçmeli ders planlaması ayrı ayrı yapılır. Yine bu derslere okulun imkanları ve insan kaynağı ölçüsünde farklı öğretmenlerin ders vermesi göz önünde bulundurulur. Ders müfredatı hususunda zorunlu ders için Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilgili ders müfredatı dikkate alınır. Seçmeli dersler için ise her sınıf düzeyinde dört beceriye dayalı (okuma-yazma-dinleme-konuşma) bir program planlaması yapılır. Tüm programlar okul bünyesindeki sınıf düzeylerine göre planlanır. Hazırlanan seçmeli ders planlarında üç yıla yayılacak A1 ve A2 kazanımları göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Program kapsamındaki uygulamaların öğrencilerin yabancı dil becerilerini geliştirecek düzeyde ve aktif öğrenme modelinin ön planda olduğu şekilde tasarlanması gerekmektedir.

Kaynak: https://dogmyabancidil.meb.gov.tr/upload/iho/duyurular/bilgilendirme20dosyasC4B1.pdf